fbpx
Міжнародна економіка

“Газпром” скорочує транзит через Словаччину

Як стало відомо, номінація на транзит російського газу по ужгородському коридору через Україну і Словаччину, з початку місяця стабільно перевищувала 60 мільйонів кубометрів, на понеділок заявлена ​​в розмірі 49,6 мільйона кубометрів, що на 17 % нижче за середні значення за попередні два тижні.

За даними словацького газотранспортного оператора Еustream, щодо максимального значення транзиту за місяць – 63,25 мільйона кубометрів 3 вересня – нинішнє зниження може скласти 21,5 %.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Нагадаємо, Словаччина є одним з головних транзитних коридорів російського газу до Євросоюзу. З початку місяця Еustream почав в реверсному режимі поставки газу в Україну, куди з червня через борг в $ 5,3 мільярда припинені прямі поставки російського газу. Одночасно із запуском словацького реверсу скоротився експорт російського газу в суміжні з Україною країни до мінімальних контрактних значень.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

У Москві пояснили це нестачею ресурсів газу для покриття всіх заявок на тлі триваючого закачування в підземні сховища Росії. Проте досі скорочення транзиту російського газу через Словаччину не вплинуло на величину реверсного потоку в Україну і він стабільно тримається на позначці в 26 мільйонів кубометрів на добу.

 

Читайте також: