fbpx
Політика

У Києві у вівторок вшанують пам’ять жертв примусових депортацій

Громадськість української столиці у вівторок, дев’ятого вересня вшанує пам’ять жертв примусових депортацій.
 
"Український інститут національної пам’яті в Києві закликає всіх вшанувати пам’ять жертв примусових депортацій. Акція присвячена 70-й річниці підписання договору між комуністичними режимами СРСР і Польщі про обмін населенням", – йдеться в повідомленні.
 
Нагадаємо, в 1944 року між урядами УРСР і Польщі було підписано "Угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах". Це було перше виселення українців з споконвічних українських земель, які в той час належали Польщі. Цьому передувала операція "Вісла".
 
Передбачалося, що переселення, за умовами досягнутої тоді угоди, повинно було бути виключно добровільним, однак, в реальності воно найчастіше проводилося примусово й із застосуванням військової сили. За деякими даними, опублікованими в польських відкритих джерелах, в період з жовтня 1944 і по серпень 1946 року в Україні (тоді – УРСР у складі СРСР) було переселено понад 482 тисяч осіб.
Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Читайте також: