fbpx
Політика

Російські чиновники, що потрапили під санкції все одно відпочивають на європейських курортах

Російські чиновники і бізнесмени, що потрапили під санкції і втратили формальне право в’їжджати до Євросоюзу і США,  знайшли спосіб, як уникнути ембарго на відвідування закордонних курортів.

Журналістам телеканалу «Дощ» юристи – співрозмовники розповіли, що для виходу в акваторію Середземного моря персони нон грата використовують морські порти Туреччини. Вони пояснили, що формально потрапити в країну ЄС без візи або особам, що потрапили під санкції, по територіальних водах практично неможливо. Але є таке поняття як нейтральні води. Вони не регулюються міжнародним правом, отже, персони нон грата можуть ходити на яхті саме в нейтральних водах. Більш того, багато хто відзначає, що процедура перевірки документів і проходження приватних суден в територіальні води європейської держави дуже лояльна і ніяких бюрократичних зволікань немає.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Капітан однієї з яхт, яка дуже часто ходить між Туреччиною і Грецією через Егейське море розповів, що багато грецьких островів із задоволенням беруть забезпечених гостей з Туреччини і навіть не перевіряють при цьому їхні документи і візи. Величезну роль при цьому відіграє особа капітана – якщо він часто ходить на яхті і його знають – такому завжди зелене світло до Греції. Капітану достатньо винести береговій службі паспорта всіх пасажирів і членів екіпажу яхти і через хвилин 10 йому дають добро на перетин кордону.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Інший яхтовий капітан який ходить в основному по країнах Балтії та Скандинавії, розповів, що з перевіркою документів в Прибалтиці набагато суворіше – зайти в акваторію північної європейської країни і не пройти паспортний і митний контроль, практично неможливо.

Читайте також: