fbpx
Економіка

Окупація Криму. У працюючих на півострові банків виявилися акціонери з Європи

У деяких російських банків, які в даний момент працюють в окупованому Криму, виявилися акціонери з Європи. Йдеться про австрійський банк Raiffeisenlandesbank і шведський фонд East Capital Financial Fund. Юристи запевняють, що участь європейських інвесторів в капіталі компаній, які працюють на окупованому півострові, не суперечить закону. Втім, така участь може негативно позначитися на іміджі інвесторів.

Протягом п’яти місяців, що минули з моменту окупації Російською Федерацією Криму, бізнесу і самопроголошеній владі вдалося сформувати нову банківську систему. У російському Центробанку стверджують, що станом на 15 серпня 2014 року в Криму працює 27 банків. У двох з банків (краснодарського «Крайінвестбанк» і самарського «Фіабанка») маються акціонери із Західної Європи.

Зокрема, частку в самарському «Фіабанку» має шведський фонд East Capital. Даний фонд спеціалізується на купівлі міноритарних часток у компаніях, які представляють фінансовий сектор країн СНД і Східної Європи. Відзначимо, що близько 90 % вкладень шведського фонду припадає на Російську Федерацію і близько 7 % – в Україні. Свою частку в 20 % в «Фіабанку» шведський фонд придбав в квітні 2008 року (16,7 мільйонів євро).

Австрійський регіональний банк Raiffeisenlandesbank Oberösterreich Aktiengesellschaf володіє пакетом акцій краснодарського «Крайінвестбанк» в розмірі 1,95 %. Як відомо, договір про покупку частки краснодарського банку австрійська сторона уклала ще в березні 2011 року. В процесі підписання контракту керівництво австрійського банку називало РФ «одним з найважливіших торговельних партнерів Австрії».

Раніше повідомлялося, що грецький Eurobank продає український Universal Bank за 95 мільйонів євро.

Читайте також: