ВР схвалила закон, який дозволить українській продукції вийти на 100 світових ринків

Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому проект закону № 4987-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин». За відповідне рішення проголосували 233 нардепи.

Документом уточнюються деякі термінологічні визначення ("господарство", "ідентифікаційний номер"), а також нові терміни ("власник", "держатель", "адміністратор єдиного державного реєстру тварин"); визначаються права і обов’язки юридичних, фізичних осіб та адміністратора єдиного державного реєстру; встановлюється порядок переміщення тварин, шляхи фінансування робіт з ідентифікації та реєстрації тварин. Встановлюється також, що для забезпечення ідентифікації та реєстрації тварин, що утримуються та розводяться в господарствах населення, надається державна підтримка, тобто ці роботи здійснюються для фізичних осіб безкоштовно.

Related Post

Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка назвав рішення ВР епохальним і дуже важливим для українських аграріїв. Адже тричі протягом останніх трьох років цей законопроект подавався на розгляд Верховної Ради, як одна з обов’язкових умов, висунутих інспекторами ЄС. І тільки сьогодні нардепи надали аграріям максимальний поштовх до розвитку. Прийняття цього документа відкриває для української продукції не тільки ринки ЄС.

Завдяки прийнятому закону стає зрозумілим і прозорим контроль епізоотичної ситуації в державі, він дозволить простежити за виробництвом та реалізацією харчових продуктів тваринного походження, а також забезпечить конкурентоспроможність тваринницької продукції на європейських та світових ринках, – пояснив Ігор Швайка.

Міністр додав, що європейська сертифікація визнається ще 100 країнами світу, і всі вони – потенційні покупці продукції українських аграріїв. У тому числі і Китай, і ПАР, і країни Близького Сходу.

Leave a Comment