fbpx
Економіка

Іран може постачати газ в Європу – Алі Маджед

  Іран готовий поставляти газ до Європи по трубопроводу "Набукко", заявив замміністра нафти Ісламської республіки Алі Маджед.

 З урахуванням того, що Європа прагне диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв, Іран може задовольняти частину потреб країн континенту в газі за допомогою поставок трубопроводом "Набукко", сказав заступник міністра іранським ЗМІ.

 Він повідомив,  дві європейські делегації обговорювали різні маршрути доставки країнам континенту іранського газу.

 Після ослаблення односторонніх санкцій щодо Тегерана Іран і європейські партнери повинні визначити шляхи вирішення проблеми, сказав заступник міністра.

 За словами А.Маджеді, експорт іранського газу може здійснюватися через Туреччину, Ірак, Сирію, кавказький регіон, а також по Чорному морю. Однак, зазначив він, поставки через Туреччину представляються найбільш оптимальними.

 Як повідомлялося, проект магістрального газопроводу "Набукко" передбачав поставки енергоресурсів з Центральної Азії та Азербайджану в країни Євросоюзу в обхід території РФ. Спочатку будівництво планувалося почати в 2011 році і завершити в 2014 році, проте його реалізація кілька разів відкладалася і досі знаходиться під питанням через проблеми з можливими постачальниками газу.

 А.Маджеді підкреслив, що без іранського газу проект "Набукко" позбавлений сенсу.

 ЄС, ввівши санкції проти Ірану, карає сам себе, заявив заступник міністра. За його словами, іранський газ є єдиною конкурентоспроможною альтернативою для Європи.

 Тому зарубіжні країни повинні брати участь в освоєнні іранських газових родовищ, що складають понад 18 % світових запасів блакитного палива, підкреслив А.Маджеді

  Джерело: Інтерфакс -Україна

Читайте також: