fbpx
Політика

Ситуація на Майдані знову загострилася

Сьогодні на Майдані неспокійно. З самого ранку в центр столиці (на Майдан, Хрещатик, Михайлівську площу) почала їхати комунальна прибиральна техніка, у відповідь на спробу комунальників почати прибирання територій, активісти підпалили покришки і почали погрожувати правоохоронцям і комунальникам битами і кийками.

 Мер Києва Віталій Кличко пообіцяв прибрати намети і барикади з центральних вулиць столиці, аргументуючи своє рішення тим, що на даний момент Київ не потребує їх, і всі так звані «майданівці», які в них проживають, потрібні більше зараз на сході країни. Рішення про демонтаж барикад і наметів було прийнято не відразу, спочатку київський мер хотів прибрати намети тільки з самої центральної площі, щоб навести там порядок і відновити інфраструктуру, але через низку неприємних пригод, в яких брали участі активісти, було прийнято рішення про демонтаж всіх наметів і барикад без винятку. Нагадаємо, що останнім часом до міліції почали надходити скарги на активістів, зокрема були доведені 3 випадки крадіжки і 1 пограбування, в яких брали участь активісти, які досі проживають в наметах на Майдані.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

 На даний момент відомо, що бійці батальйону «Київ -1» вилучили у мешканців наметового містечка холодну і вогнепальну зброю, також було арештовано від 10 до 20 активістів, їх посадили в автозаки і відправили в один з київських відділів міліції для з’ясування обставин. Зараз бійці батальйону «Київ -1» покинули Майдан і відступили до Європейської площі, комунальні працівники також перестали намагатися розібрати барикади і намети. Ситуація повертається в спокійне русло, швидше за все в найближчі години на Майдан приїде Віталій Кличко і почне переговори з активістами, за інформацією з КМДА, київський мер хоче попросити активістів звільнити дороги, щоб автомобілі могли вільно пересуватися по центру столиці. Глава КМДА готовий піти на поступки і залишити наметове містечко на площі Майдану, але чи вийде у нього зараз продуктивний діалог з розлюченими активістами, це питання залишається відкритим.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 В цілому, якщо розібратися, то свої головні обіцянки  влада так і не виконала: не був прийнятий закон про люстрацію, так і не була проведена виборча реформа, прихвосні сім’ї Януковича як займали керівні посади, так і займають, винні в трагедії Майдану і загибелі «Небесної сотні» спокійно розгулюють на свободі, зрадники Батьківщини продовжують відвідувати засідання Верховної Ради. Якщо взяти до уваги ці та інші факти, то зрозуміти людей, що залишаються на Майдані можна, нічого не робиться, тільки розповідається і обіцяється. Але з іншого боку і активістам варто зрозуміти, що Майдан буде вічний, народ зрозумів, як треба добиватися свого, і раз ми вже змогли змістити мафіозну сім’ю, яка вважала, що прийшла назавжди, то з нинішньою владою проблем взагалі не буде.

 Зараз найголовніше – зачистити і захистити наші східні кордони, чим швидше ми розберемося з сепаратистами і проросійськими найманцями, тим швидше ми зможемо зайнятися потрібними реформами всередині країни.

Читайте також: