fbpx
Економіка

Економіка України переживає важкі часи, – Мінекономіки

Українська економіка переживає не кращі часи. Багато в чому на ситуацію вплинула девальвація гривні, військовий конфлікт на Донбасі і торговельні обмеження з боку Росії. Про це свідчать показники за січень-червень 2014 року, які сьогодні оприлюднив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта. За словами заступника міністра, спад економіки країни в першому півріччі склав 3 %, в ​​порівнянні з аналогічним періодом 2013 року. До кінця року економісти прогнозують зниження ВВП на 6 % і інфляцію в 19 %.

«За січень-червень ціни на споживчому ринку зросли на 11,6 %. Це високий показник. Напевно, найбільший показник за останні роки. Офіційний курс гривні девальвував на більш ніж 47 %. Це дуже серйозний вплив на зростання цін», – сказав Анатолій Максюта.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Також він зазначив, що за підсумками першого півріччя майже у всіх видах економічної діяльності спостерігається негативна динаміка. Зокрема, сільське господарство – мінус 3,9 % за рахунок падіння виробництва в галузі рослинництва на 23 %. Падіння в машинобудуванні, за словами чиновника, склало 8,9 %, падіння в оптовій торгівлі – мінус 10,5 %. Промисловість – мінус 4,7 %. Основну роль тут зіграла ситуація на сході країни, експортних ринках, а також зовнішньоторговельні обмеження, пов’язані з політичними процесами.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Фактично єдиним фактором економічної активності залишається внутрішній попит, але його позитивний ефект зменшується від місяця до місяця у зв’язку із зменшенням споживчих можливостей населення, – констатував чиновник. Він повідомив, що оборот роздрібної торгівлі зріс на 0,8 %.

Мінекономіки в цілому відзначає скорочення експорту товарів у січні-травні на 8,4 %, імпорту – на 16,2 %. При цьому експорт до Росії за 5 місяців знизився майже на 24 %, проте в країни ЄС – збільшився.

Читайте також: