ВР дала добро на реформування «Нафтогазу» і модернізацію української ГТС

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект 4116а «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України». За відповідне рішення проголосували 229 нардепів.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що ухвалення цього закону дозволить здійснити реформування НАК «Нафтогаз України» і підвищити економічну ефективність нафтогазової галузі України, яка буде відповідати вимогам законодавства ЄС у зв’язку з приєднанням України до договору про заснування Енергетичного співтовариства і буде сприяти посиленню енергетичної незалежності України.

Related Post

Законопроектом пропонується встановити, що функції диспетчерського (оперативно-технологічного) управління Єдиною газотранспортною системою України виконує оператор Єдиної газотранспортної системи України. Він, у свою чергу, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у нафтогазовому комплексі.

Законопроектом визначено, що функції оператора Єдиної газотранспортної системи України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступати виключно держава або держава (володіння не менше 51 % корпоративних прав ) та юридична особа (юридичні особи), яка належить і контролюється резидентами країн ЄС, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Leave a Comment