fbpx
Окупація Криму

Окупація Криму. Громадяни з проукраїнською позицією піддаються залякуванням – ООН

В Організації Об’єднаних Націй провели дослідження щодо ситуації в окупованому Криму. Як констатують в ООН, кримські жителі з проукраїнською позицією піддаються залякуванням з боку окупантів. Така інформація значиться в повідомленні прес-служби департаменту верховного комісара ООН з прав людини. Зокрема, в прес-службі послалися на останню доповідь Організації з ситуації в Україні.

«Жителі Криму, які відомі своєю проукраїнською позицією, піддаються залякуванням», – сказано в доповіді.

Крім того, в своїй доповіді ООН повідомляє про занепокоєння у зв’язку зі зростаючою дискримінацією в Криму, з якою незабаром можуть зіткнутися мирні громадяни. Наприклад, в ООН говорять про наявність дискримінації в областях працевлаштування та освіти. Страждають від окупантів активісти та лідери корінного народу кримських татар. Зокрема, представники кримсько-татарського народу стикаються з обмеженнями та переслідуваннями через свої культурні права.

«В ході звітного періоду ситуація в Криму погіршилася щодо користування правами громадян на свободу мирних зібрань, вираження думок, асоціацій, переконань і релігії», – пояснили в ООН.  

У документі сказано, що в окупованому Криму продовжується введення законодавства Російської Федерації. Даний процес проходить всупереч резолюції Генеральної асамблеї ООН і постановам відповідних органів міжнародного права. В ООН відзначили, що російське законодавство перешкоджає основним свободам та користуванню правами людини.

«Все це створює невизначену ситуацію, так як оскільки до 1 січня 2015 року в Криму передбачається дія українського законодавства. Однак зараз від правових інститутів в Криму вже вимагають відповідність до законодавства Російської Федерації. Через це НУО не можуть реєструватися», – повідомили в ООН.

Читайте також: