fbpx
Економіка

Соцстандарти в Україні в 2015 році практично не підвищаться

Кабінет міністрів України попередив жителів держави, що в 2015 році «покращення» не буде. Україна переживає складний економічний, фінансовий і політичний період, а тому розраховувати на збільшення зарплат і соціальних стандартів не слід. Про це, виступаючи у Верховній Раді в четвер, 5 червня, заявив міністр фінансів Олександр Шлапак. При цьому він уточнив, що соціальні стандарти в 2015 році збільшаться тільки на рівень інфляції.

«Виходимо з неприємного висновку за 2014 рік – це падіння ВВП на 5 %. Це означає, що максимум що ми можемо собі дозволити в 2015 році – це підвищення соцстандартів, прожиткового мінімуму та окладу працівників першого розряду тільки на рівень індексу споживчих цін (орієнтовно 5,4 %). При цьому витрати для основних розпорядників бюджетних коштів будуть передбачені на рівні 2014 року, в тому числі на оплату праці та енергоносії», – зазначив міністр.

До слова, фахівці не виключають, що при збереженні курсу долара в рамках 11-12 грн/дол, рівень інфляції за підсумками року може скласти 11-14 %. Істотно вплине на нього підвищення тарифів на газ, електрику і тепло. А ось мінімальна зарплата і прожитковий мінімум в Україні, за словами Олександра Шлапака, практично залишаться на нинішньому рівні – 1218 гривень.

Читайте також: