fbpx
Окупація Криму

Майбутнє кримських татар повне невизначеності, – Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International висловила стурбованість у зв’язку з положенням кримських татар у Криму. «Майбутнє кримських татар повне невизначеності через майбутні вибори президента в Україні, в яких ні татари, ні інші жителі регіону не зможуть взяти участі», – зазначають в Amnesty International, про це в п’ятницю, 23 травня 2014 року, передають світові ЗМІ.

Згідно зі словами керівника програми Amnesty International по Центральній Азії і Європі Джона Дальхізена, співтовариство татар в Криму постійно стикається зі зростаючою дискримінацією і насильством, незважаючи на запевнення влади півострова в тому, що їхні права будуть дотримуватися.

Як повідомляють у правозахисній організації, кримська влада проводить політику на роз’єднання татар Криму, переслідуючи їх лідерів, деморалізуючи і залякуючи найбільш активну частину татарської громади і всіляко обмежуючи права на вільне вираження своїх поглядів і свободу зібрань.

«До семи тисяч татар вже були змушені тікати з Криму. Решта стикаються з неминучим вибором – або позбутися громадянства України і стати громадянами Російської Федерації, або перетворитися на " іноземців " на своїй рідній землі», – зазначають у міжнародній правозахисній організації.

«Активістів кримських татар затримали групи озброєних людей із застосуванням грубої сили; загинула одна людина. Неформальному лідерові татарського народу, народному депутату Верховної Ради України Мустафі Джемільову було заборонено повертатися на батьківщину. Кримська влада неофіційно визнала його персоною нон грата. Безліч татар на півострові зазнали переслідувань за участь у мирних акціях. Представницький орган татар, Меджліс, під загрозою розпуску», – додають в Amnesty International.

Читайте також: