Польща підготувалася до можливого припинення Росією поставок газу через українські газопроводи – Туск

Польща готова до довготривалого припинення транзиту газу через Україну – Туск.

Найбільший західний сусід України, Польща, вважає безпечною свою ситуацію з поставками енергоносіїв і готова забезпечити споживачів необхідною кількістю палива навіть у разі довготривалого припинення поставок російського газу через українську територію.

Як передає кореспондент УНІАН з Варшави, про це заявив глава польського уряду Дональд Туск в ефірі «Польського Радіо».

"Якби Росія реалізувала свою декларацію і з початку червня припинила б поставки газу через українські газопроводи, то ми в Польщі не відчуємо цього, і польські громадяни можуть бути абсолютно спокійні", – сказав він.

Туск зазначив, що польська влада, навчена досвідом попередніх "газових війн" України і Росії, добре підготувалася до можливого повторення цього сценарію. "Ми сьогодні безпечні в газовому питанні", – заявив він.

Прем’єр нагадав, що Польща може отримувати російський газ через Ямальський газопровід, що проходить по території Білорусі, а також через нові інтерконнектори, які дозволять отримати газ з інших джерел.

"У нас достатні запаси газу і кількість інтерконекторів, які дозволять пережити навіть довготривалу газову кризу ", – сказав він.

Related Post

За його словами, Польща в цьому контексті знаходиться в кращому становищі, ніж її найближчі сусіди – Словаччина, Чехія, Угорщина, а також Австрія.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня російський "Газпром" вперше в історії виставив Україні авансовий рахунок за поставки газу в червні, попередивши про можливість припинення прокачування палива, якщо українська сторона не оплатить його до 2 червня.

Україна відмовляється оплачувати цей рахунок, оскільки вважає завищеною ціну в 485 дол за тисячу кубометрів, яку встановив "Газпром" з 2 кварталу цього року і сподівається домовитися про її зниження до 28 травня поточного року. В іншому випадку український уряд має намір домагатися зниження ціни через Міжнародний суд в Стокгольмі.

Польща, що споживає близько 15 млрд кубометрів газу на рік, близько 70 % необхідного палива імпортує з Росії.

У березні глава керуючої газотранспортною системою Gaz System заявив, що зараз Польща може забезпечити свої потреби в імпорті газу із західного напрямку на 70 %, в ​​той час як в 2011 році цей показник становив всього 10 %.

За матеріалами: УНІАН

Leave a Comment