Зброю, захоплену РФ під час війни з Грузією в 2008 році, використовують терористи на Донбасі – польські експерти

Терористи використовують на Донбасі зброю, захоплену Росією під час війни з Грузією – польські експерти.

Проросійські сепаратисти, які другий місяць тероризують жителів кількох міст на українському Донбасі, використовують зброю, захоплену Російською Федерацією під час війни з Грузією в 2008 році. Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив експерт з військової техніки Тадеуш Врубель, коментуючи опубліковану українськими силовиками відео, на якому видно переносний ракетно-зенітний комплекс, частина якого створена польським виробником.

"Ймовірно, це можуть бути ПРЗК Grom, які Польща продала офіційно Грузії та які потрапили в руки Росії в 2008 році", – сказав він, зазначивши, що російська армія хвалилася захопленням цієї зброї.

Врубель також назвав "невипадковим" те, що терористи використовують захоплену в Грузії зброю в Україні.

Ще один неназваний польський експерт назвав польському порталу niezalezna.pl безсумнівним те, що це зброя, яка росіяни захопили в Грузії. "Це очевидна російська провокація і черговий доказ того, що зброя для сепаратистів поставляється з Росії. Російська армія забрала кілька такого типу ПЗРК під час російсько-грузинської війни 2008 року. Це єдина можливість, як Росія могла отримати їх", – зазначив він.

Міністерство оборони Польщі відмовилося прокоментувати УНІАН, яким чином польський ПЗРК міг опинитися в Україні, а представник польського оборонного холдингу Polski Holding Obrony ( PHO ) назвала передчасним стверджувати, що виявлена ​​українськими силовиками техніка була проведена в Польщі. "Поки не будемо мати більше інформації – не можемо підтвердити, що це наша продукція", – сказала прес -секретар PHO Моніка Конецького.

Related Post

Вона зазначила, що поляки точно не поставляли Grom до Росії, оскільки росіяни виробляють конкурентну цій установці власну зброю, а також в Україні. TVN24 відзначає, що оприлюднені фото ПЗРК свідчать, що це установка Grom E2, яку створили польські експерти на базі радянської "Голки". Це підтверджують відповідне маркування та польські написи. Водночас журналісти звертають увагу на те, що пусковий механізм на ньому, швидше за все, російського виробництва через напис російською мовою на ньому.

Як повідомляв УНІАН, днями українські силовики Краматорська затримали групу бойовиків з ПЗРК, серед яких були дві людини, які представилися російськими журналістами.

Раніше проросійські сепаратисти, які називають себе "народним ополченням", збили кілька українських військових вертольотів, у чому експерти побачили підтвердження того, що насправді за заворушеннями на Донбасі стоять професійні російські диверсійні групи, а не звичайні громадяни.

За матеріалами: УНІАН

Leave a Comment