fbpx
Економіка

Юридичним особам-платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, необхідно перерахувати податкові зобов’язання

Перерахунок пропонується подати не пізніше 30 липня 2014 року.

  Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни у Податковий кодекс. Зокрема, у статті 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» слова «житлова площа» замінено словами «загальна площа» у відповідному відмінку, в результаті чого змінилася база оподаткування податком.

 Нагадуємо, що платники податку – юридичні особи зобов’язані були подати декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за звітний 2014 рік до 20 лютого 2014 року, тобто до дати зміни бази оподаткування, в якій розраховано податкове зобов’язання за 2014 рік з поквартальною розбивкою.

 Отже, з метою забезпечення виконання вимог законодавства в частині зміни бази оподаткування, податкові зобов’язання платників податку – юридичних осіб потребують перерахунку з урахуванням загальної площі об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, як бази оподаткування для такого податку з 1 квітня 2014 року.

 За І квартал 2014 року перерахунок податкового зобов’язання проводити не потрібно.

 За результатами перерахунку пропонується подати не пізніше 30 липня 2014 року (граничного терміну сплати авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за ІІ квартал 2014 року) уточнюючі декларації. При цьому, до уточнюючої декларації платник має право додати доповнення, відповідно до абзацу 2 пункту 46.4 статті 46 Податкового кодексу, в якому зазначити, що податкові зобов’язання збільшуються на виконання вимог статті 265 Податкового кодексу зі змінами, внесеними Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

 Відповідне роз’яснення затверджено Наказом Міндоходів від 25.04.14 № 263 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

  За матеріалами: ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Читайте також: