fbpx
Політика

Сьогодні західна частина континенту відзначає День Європи

У п’ятницю, дев’ятого травня в країнах Європейського Союзу відзначається День Європи. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 року, вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Це свято було встановлено і в Україні "…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…" згідно з Указом Президента України "Про День Європи" від 19 квітня 2003 р. № 339 /2003. В Україні День Європи відзначається в третю суботу травня. У цей день жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Традиційно в ході святкування Дня Європи проходять зустрічі послів держав-членів ЄС з представниками органів місцевої влади, студентами та викладачами місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації. Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.

Читайте також: