fbpx
Окупація Криму

Нацбанк України заборонив українським банкам працювати в Криму під час окупації

Національний банк України заборонив українським банкам здійснювати діяльність в АР Крим до завершення окупації Російською Федерацією. Про це у вівторок, 6 травня 2014, повідомляється на офіційному сайті Нацбанку.

«Правління Національного банку України було змушене 6 травня цього року прийняти рішення (тимчасово до закінчення російської окупації) припинити подальшу діяльність банківських установ України та їх відокремлених підрозділів на зазначеній території», – наголошується в повідомленні НБУ. Відповідне рішення було закріплене постановою НБУ № 260.

Згідно з повідомленням, НБУ затвердив дане рішення, оскільки не має можливості здійснювати банківський нагляд і регулювання, державний фінансовий моніторинг та валютний контроль за діяльністю банків в АР Крим.

«Окупація території АР Крим та міста Севастополя порушила роботу банківської системи в даному регіоні, що призвело до виникнення загрози інтересам вкладників та інших кредиторів банків», – йдеться в повідомленні центрального банку.

У повідомленні вказується, що подальше функціонування банківських установ в умовах російської окупації буде порушенням українського законодавства у зв’язку з неможливістю виконання цими банками та їх підрозділами вимог законів України: з урахуванням цього безліч банків фактично вже були змушені припинити або призупинити свою діяльність в АР Крим.

У Нацбанку нагадали, що відповідно до закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України» відповідальність за відшкодування матеріальної шкоди, яка заподіяна внаслідок тимчасової окупації фізичним та юридичним особам у повному обсязі покладаються на країну, що здійснює окупацію.

Відзначимо, що багато банків України припинили свою діяльність в Криму ще в квітні цього року, як наприклад, Райффайзен Банк Аваль.

Читайте також: