fbpx
Економіка

МВФ не виключає падіння гривні

Нинішній курс української валюти на рівні 10,5-11,0 гривні за американський долар є економічно обґрунтованим. Втім, надалі можливе знецінення української валюти до рівня 12-13 гривень за американський долар. Причиною для падіння гривні можуть стати «нові зовнішні потрясіння». Такий прогноз був оприлюднений у програмі щодо співпраці між Міжнародним валютним фондом та Україною. Нагадаємо, що угода про новий кредит для України керівництво МВФ схвалив 30 квітня. Про це повідомляє УНІАН.

У документі сказано, що для розрахунків використовувалися стандартні кількісні методи оцінки на базі ефективної процентної ставки. Завдяки цьому експерти в МВФ вважають, що в даний момент українська гривня рухається до «фундаментально обґрунтованого курсу».

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

«Результати нашого аналізу за трьома підходам означають, що нинішній курс гривні на рівні 10,5-11,0 гривень за американський долар є досить близьким до фундаментального», – сказано в документі.

Крім того, представники Фонду не виключають варіанту з подальшим знеціненням гривні. У такому разі українська валюта може впасти до рівня 12-13 гривень за американський долар.

«Нові зовнішні потрясіння для України, в тому числі зміна цін на імпортний природний газ або зміни у торговельних відносинах з Євросоюзом або Росією можуть пересунути оцінки до рівня 12-13 гривень за долар», – заявили у Фонді.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Зокрема, «нові потрясіння» можуть змінити дефіцит поточного рахунку, який і лежить в основі валютного курсу.

Раніше повідомлялося, що в МВФ схвалили дворічну програму щодо співпраці з Україною. Розмір програми складає 17,01 мільярда доларів. Крім того, передбачається і негайне надання Києву траншу в розмірі 3,19 мільярда доларів.

Читайте також: