fbpx
Політика

Вступ України до НАТО для нас абсолютно неприйнятний, – глава МЗС Білорусі

Республіка Білорусь виступає за вибудовування внутрішньополітичного діалогу в Україні і нормалізацію ситуації в цій державі. Вступ України до Північноатлантичного Альянсу абсолютно неприйнятний для Білорусі. Відповідну заяву голови міністерства закордонних справ Білорусі Володимира Макея було опубліковано 26 квітня 2014 року на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства, передають українські ЗМІ.

«Вступ України в НАТО, якщо це трапиться, звичайно ж, для нас абсолютно неприйнятний. Це спричинить ще більші негативні наслідки», – заявив міністр закордонних справ Білорусі.

Говорячи про вибір України між Євросоюзом або Митним союзом, Володимир Макей зазначив, що це «суверенне право цієї країни». Згідно з його словами, «хоче Україна укладати угоду про асоціацію з Євросоюзом, нехай укладає». «Як сусідня країна ми знайдемо можливість вибудувати з нею відповідні політичні та торговельно-економічні відносини», – додав глава МЗС Білорусі.

Між тим, міністр відзначив, білоруська влада вітала б, якби українська держава вступила до Митного союзу. «Це велика країна, і вступ України послужив би тому, щоб надати нового імпульсу інтеграційним процесам, які відбуваються на пострадянському просторі», – заявив Володимир Макей. «Майбутня або нинішня влади України буде вирішувати і визначати розвиток ситуації», – зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

За словами глави білоруського МЗС, «все те, що сталося в Україні, відбулося багато в чому знову-таки з вини наших партнерів з Європи».

Володимир Макей повідомив, що, будучи на саміті «Східного партнерства» (багатостороння програма Європейського союзу, яка спрямована на розвиток регіональної співпраці з шістьма колишніми республіками СРСР – Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Білоруссю, Україною та Молдовою) у листопаді 2013 року в столиці Литви Вільнюсі, він був свідком того, як президента України Віктора Януковича «критикували за те, що він кидається між Заходом і Сходом» .

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

«Деякі керівники країн-членів Європейського союзу сказали йому: "Так, ми вам підтримку гарантуємо, але допомоги від нас ви не чекайте". Що повинен був зробити Віктор Янукович у тих умовах, коли економіка країни – і тоді, як і зараз – знаходиться на межі краху? – зауважив білоруський міністр. «Звичайно ж, Янукович звернувся за допомогою до Російської Федерації. Після цього влада Європейського союзу одумалася і почала терміново пропонувати якісь заходи підтримки, паралельно підігріваючи настрої тих людей, які вийшли на вулиці і виступали проти влади», – заявив Макей.

За словами глави міністерства закордонних справ Білорусі, сьогодні Захід обіцяє виділити Україні великі фінансові кошти. «Виникає закономірне питання: де ви були раніше? Можливо, і не сталося б того, що трапилося в Україні? Питання риторичне», – зауважив Володимир Макей.

Читайте також: