fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Ополченці Слов’янська відмовилися відпустити військових спостерігачів ОБСЄ

Ополченці Слов’янська поки не планують відпускати іноземних військових спостерігачів, які перебували в східних областях України, бо вважають їх «шпигунами». Про це заявив у суботу, 26 квітня 2014 року, на брифінгу в Слов’янську представник місцевих ополченців.

«Народний мер» Слов’янська В’ячеслав Пономарьов заявив напередодні, що прихильниками федералізації був зупинений на одному з блокпостів автобус з імовірно представниками Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яких супроводжували офіцери Збройних сил України. Згідно зі словами Пономарьова, у затриманому автобусі перебувало 12 осіб, у чотирьох з яких представники ополчення визнали офіцерів Генерального штабу ЗС України. Решта, ймовірно, діючі та колишні офіцери з європейських країн. Згідно із заявою української сторони, вони працювали відповідно до Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення безпеки і довіри.

«У них були виявлені військові карти міста Слов’янська із зазначеними блокпостами, військові жетони, патрони», – заявив суботу, 26 квітня, представник ополчення. Також представникам ЗМІ були пред’явлені документи затриманих на імена Кшиштофа Кобельскі (Польща), Акселя Шнайдера (Німеччина), Джона Крістенсена (Данія), в яких спостерігачі були названі «офіцерами».

Згідно словами глави тимчасового уряду самопроголошеної «Донецької народної республіки» Дениса Пушіліна, який приїхав на переговори, ополченці підозрюють затриманих у шпигунстві «на користь НАТО».

«В делегації ОБСЄ також були офіцери Генерального штабу ЗС України», – заявив Денис Пушілін, додавши, що ополченці мають намір обміняти їх «на наших полонених, зокрема на Павла Губарєва (заарештованого «народного губернатора» Донецька)». Глава тимчасового уряду також запевнив представників ЗМІ, що із затриманими поводяться добре.

За відомостями міністерства закордонних справ України, 21 квітня 2014 року на південний схід України прибула чергова багатонаціональна група військових спостерігачів ОБСЄ під керівництвом ФРН. Дана група змінила нідерландську групу, яка працювала на південному сході країни з 12 квітня цього року. У п’ятницю, 25 квітня, повідомлялося, що з групою втратили зв’язок в Донецькій області. Пізніше в МВС України заявили, що автобус з 13 пасажирами, серед яких було 7 представників ОБСЄ та 5 представників Збройних сил України, зупинили невідомі на в’їзді в Слов’янськ.

Читайте також: