Американський дипломат: Апетит Росії буде рости з поглинанням частин інших країн

Американський дипломат: Наступна мета Путіна – Балкани.

Ведучий вашингтонський експерт з питань зовнішньої політики, колишній посол США в Албанії, Туреччині та Іраку Джеймс Джеффрі вважає, що російський президент Володимир Путін, якщо його не зупинити, не зупиниться на досягнутому. Про це Джеффрі заявив в інтерв’ю Голосу Америки.

На думку екс-посла, дислокація сухопутних військ НАТО на східних кордонах Альянсу повинна охолодити запал Росії. Він охарактеризував поведінку Москви в Криму і на Сході України як частину плану Путіна з розширення свого впливу.

«Апетит Росії буде рости з поглинанням частин інших країн. Частин Грузії, Криму, Східної України, незабаром Придністров’я. Тільки почекайте, вони обов’язково захочуть і балканські країни, з якими у них є історичні, етнічні та релігійні зв’язки. Вони їх спробують повернути, якщо їх не зупинити», – сказав експерт.

Він позитивно оцінює введення сухопутних підрозділів НАТО на східні кордони Альянсу: «Присутність сухопутних військ показує зовсім різний рівень залучення та готовність застосувати військову силу. Ми повинні показати: якщо Росія почне загрожувати країнам з російськомовними меншинами, як це відбувається в Східній Україні і як відбулося в Криму, якщо вони будуть мобілізувати свої дислоковані на кордонах війська – вони будуть мати справу з солдатами НАТО, з американськими солдатами».

Related Post

Також Джеффрі переконаний, що «Женевські домовленості не гідні паперу, на якому вони написані». За його словами, «їх мета – відтягнути посилення санкцій проти Росії». «Ми, Захід, повинні показати росіянам, що вони не можуть вести себе як завжди, і ми готові приймати більш жорсткі рішення.

Ми повинні показати, що не дозволимо, щоб політика 19-20 століття повернулася до Європи. З її принципами великої сили, зонами контролю, сферами впливу. Всі ці ідеї постійно втягували нас у війни, в яких загинули сотні мільйонів людей», – сказав Джеффрі.

Дипломат прогнозує, що Путін і надалі буде дестабілізувати Україну, заважати її уряду навести порядок, буде чинити економічний тиск. Найголовніше для України, переконаний експерт, утриматися до виборів і гідно обрати нового президента. Це посилить позиції України у протистоянні з Путіним, підсумовує Джеффрі.

За матеріалами: УНІАН

Leave a Comment