fbpx
Новини світу

Європейський союз з 23 квітня в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів

Євросоюз з 23 квітня відкрив свої ринки для українських товарів.

Європейський союз з 23 квітня в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів у рамках автономного преференційного торговельного режиму між Україною та ЄС.

Відповідне рішення Європейського парламенту було опубліковано в офіційному журналі ЄС 22 квітня.

"Правила набирають чинності на наступний день після їх опублікування в офіційному журналі Європейського союзу", – йдеться в тексті документа.

Преференційний режим торгівлі передбачає зниження ставок митних зборів для поставок українських товарів, а також установку квот на такі поставки, що дозволить вітчизняним експортерам збільшити поставки на ринки ЄС.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Починаючи з моменту введення автономного преференційного торгового режиму, ставки ввізного мита ЄС встановлюються на рівні, який повинен діяти в перший рік після введення вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Діяти режим буде до 1 листопада цього року, або до підписання економічної частини угоди про асоціацію України та ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня на своєму пленарному засіданні Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії про впровадження пакета автономних торгових преференцій ЄС щодо України, в рамках яких Європейський Союз в односторонньому порядку поширить на український експорт в ЄС митні пільги, передбачені положеннями Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у частині Зони вільної торгівлі Україна -ЄС.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

При цьому Європейський Союз не буде застосовувати автономні преференції для товарів, вироблених в Криму.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України вступ в силу угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом дозволить збільшити щорічні обсяги вітчизняного експорту на третину.

Загальний економічний ефект від торгових преференцій ЄС для української економіки може скласти 497 млн ​​євро і буде включати в себе 340 млн євро – від збільшення експорту агропродукції.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: