fbpx
Політика

Симоненко вимагає розсекретити всі вимоги МВФ в Україні

На тлі нинішньої президентської кампанії в Україні і протистоянь на південному сході країни багато важливих питань відійшли на другий план. Йдеться про відносини Міжнародного валютного фонду та України. Таку думку висловив Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України. Слова політика передає РБК-Україна.

Лідер Комуністичної партії сказав, що нинішній уряд України намагається не афішувати інформацію про те, які умови висунули Україні в МВФ. Петро Симоненко додав, що в березні 2014 року з’явилася інформація про деякі вимоги МВФ до України.

За словами комуніста, вимоги МВФ до України зводилися до лібералізації економічних відносин, зменшення соцзобов’язань держави, а також ліквідації деяких форм соцгарантій.

Читайте також:  Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну

Після цього Петро Симоненко перерахував деякі умови, які висунули Україні в МВФ. За його словами, для отримання кредиту Україна повинна підвищити пенсійний вік. Зокрема, на 2 роки для чоловіків, а також на 3 – для жінок. Крім того, йшлося і про підвищення ціни на газ для муніципальних підприємств (на 50 %), а для звичайних жителів – у 2 рази. Також йшлося і про збільшення вартості електрики (на 40 %). Лідер КПУ сказав, що в МВФ вимагали скасувати пільги і збільшити податки на транспорт (на 50 %). У МВФ хотіли приватизувати всі українські шахти, а також скасувати всі субсидії.

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

За угодою з МВФ, стверджує Симоненко, передбачається і скорочення міністерств до 14-ти. Крім того, у Фонді хотіли залишити в Україні лише одного віце-прем’єра. Також у МВФ хотіли передати в розпорядження міністерств всі державні органи. Податкову адміністрацію, Митну службу і фонд держмайна пропонувалося передати Міністерству фінансів.

«Деякі вимоги з цього списку вже виконані. Про інші вимоги уряд України помовчує, тому що побоюється соціального вибуху», – підсумував Симоненко.

Читайте також: