fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Луганська обласна рада вимагає від центральної влади оголосити про проведення Всеукраїнського референдуму

У п’ятницю, 18 квітня, на сайті Луганської обласної ради з’явилося звернення депутатів до центральної влади. Депутати Луганської облради наголошують, що «київська влада обрали категорично неприйнятний варіант «переконання» незгодних з ними громадян – не діалог, не пошук компромісу і взаємні поступки, а насильство і придушення будь-якого протесту». На думку депутатів, даний шлях є не просто «деструктивним», а «злочином проти нашого народу, який веде до громадянської війни і розколу України».

У заяві наголошується, що для збереження України центральна влада «зобов’язана невідкладно перевести протистояння у політичну площину і почати діалог». Для цього, як підкреслюється в заяві депутатів Луганської обласної ради, необхідно скасувати антитерористичну спецоперацію. «Ми не підтримуємо екстремізм, але ми також категорично проти будь-якого насильства щодо людей, які зараз борються за свої права, дзеркально відбиваючи те, що відбувалося на західноукраїнських землях і в Києві», – заявляють депутати.

У заяві, опублікованій на сайті Луганської обласної ради, також міститься звернення до Верховної Ради і до Кабінету Міністрів. У зверненні два пункти, а саме:

«1. Необхідно до 9 травня ухвалити закон про амністію і непритягнення до відповідальності бійців спецпідрозділів «Беркут», «Альфа» і внутрішніх військ, військовослужбовців, а також про правові гарантії непереслідування активістів і всіх учасників акцій протесту, захоплень адміністративних будівель на сході країни з подальшим їх роззброєнням.

2. У найближчі дні має бути оголошений Всеукраїнський референдум з двох питань: про державний устрій України з максимальною передачею владних повноважень в регіони і про державний статус російської мови».

Депутати підкреслили, що не оступляться від цих вимог, оскільки «на їх виконанні наполягають мільйони людей».

Читайте також: