fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Путін тепер вважає південно-східну Україну «Новоросією»

 Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією» і вимагає забезпечити права росіян в цих регіонах.

  Президент Росії Володимир Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією» і вимагає забезпечити права росіян в цих регіонах.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав в ході «прямої лінії» з росіянами.

«Компроміс має бути знайдено не між третіми гравцям, а між різними політичними силами всередині самої України. Це ключове питання, з боку ми можемо це підтримувати і супроводжувати. З приводу того, що спочатку – референдум по Конституції і потім вибори, або спочатку потрібно стабілізувати ситуацію за допомогою виборів, а потім провести референдум», – сказав Путін.

«Питання навіть не в цьому, питання в тому, щоб забезпечити законні права та інтереси російських і російськомовних громадян південного сходу України. Нагадаю, користуючись термінологією царських часів – це «Новоросія», і цей Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це всі території, які були передані в Україну в 20-і роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог і знає», – заявив він.

Путін відзначив, що території стали частиною України, а народ там залишився.

«Так, вони громадяни України, але вони мають бути рівноправними громадянами своєї країни», – сказав він.

За його словами, не важливо, що буде спочатку – референдум щодо децентралізації або федералізації, а потім – вибори президента України.

«Питання в гарантіях. Нам потрібно спонукати їх до того, щоб був знайдено вирішення питання, де гарантії? І жителі сходу та півдня України теж запитають і нас, і сьогоднішніх правителів у Києві: добре, будуть вибори 25 (травня), ви хочете, щоб ми їх визнали, завтра ви забудете і надішлете до нас у Донецьк, Луганськ, Харків чергового олігарха», – сказав Путін і додав, що на це треба знайти відповідь.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: