fbpx
Політика

«Потенціал об’єднання України досі криється в архівах», – Сич

Консолідувати Україну можна тільки на основі історичної правди, яка в даний момент і раніше криється в архівах. Українська влада повинна відкрити і максимально полегшити доступ звичайних громадян до тих матеріалів, які здатні оздоровити і об’єднати українське суспільство. Таку думку після наради з питань розвитку архівної справи та функціонування Державної архівної служби висловив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич. Слова чиновника передає прес-служба Кабінету міністрів.

Олександр Сич запевнив, що в даний момент українська архівна галузь має великий потенціал. За його словами, такий потенціал вимагає системної допомоги та підтримки з боку держави.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

«Укрдержархів при відповідному державному сприянні зможе не тільки зберегти національну пам’ять, а й забезпечить ефективність реформування нашої гуманітарної сфери», – заявив Олександр Сич.

Ситуацію з архівами прокоментував і заступник міністра юстиції України Ігор Бондарчук. Заступник глави Мін’юсту запевнив усіх присутніх у тому, що його відомство підтримує ідеї щодо збереження Укрдержархівом «статусу центрального органу виконавчої влади». Ігор Бондарчук сказав, що в Мін’юсті готові підтримати всі законодавчі зміни, які необхідні для зміцнення Укрдержархіву та посилення ефективності управління архівної галуззю.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

На думку Сича, сьогодні в галузі архівної справи достатньо викликів, на які в Києві повинні реагувати спільно. Зокрема, йдеться про розсекречення архівів, відновлення національної пам’яті, а також ліквідації загрози архівам в областях, які охоплені «сепаратистською маячнею».

« Це не можна відкладати на завтра – йдеться не лише про рівень цивілізованості України, а й виживання», – додав Олександр Сич.

Читайте також: