Поставки газу через Польщу в Україну почнуть завтра

Поставки газу в Україну з завтрашнього дня почнуть здійснюватися через Польщу.

Польська газотранспортна компанія Gaz System отримала першу цього року заявку на постачання газу через Польщу в Україну.

Про це УНІАН повідомила прес-секретар компанії Малгожата Полковська, зазначивши, що компанія зможе реалізувати його поза традиційним аукціоном, оскільки раніше ніхто не зарезервував потужності пункту "Хермановіце", через який здійснюються поставки в Україну.

"Є заявка на завтра від однієї компанії", – сказала співрозмовник агентства, відмовившись назвати її, посилаючись на комерційну таємницю.

За даними Gaz System, який має УНІАН, завтра в Україну планується поставити близько 4 млн кубометрів газу, то є максимально можливим обсягом, який дозволяє прокачати технічно пункт в «Хермановіцах».

Полковська також сказала, що підписаний днями договір з "Нафтогазом України" спрощує тільки розрахунки за постачання газу в Україну через Польщу і не припускає додаткових спрощень інших умов поставок.

"Це технічний договір, який спрощує тільки розрахунки", – сказала вона.

Related Post

Раніше Gaz System повідомляла, що постачання газу в Україну може реалізувати компанія, яка виграє аукціон на використання пункту «Хермановіце», зауваживши, що наступний такий аукціон на поставки з травня поточного року відбудеться 24 квітня.

Як повідомляв УНІАН, Польща стала першою країною, через яку Україна почала отримувати газ з Європи в листопаді 2012 року. При цьому Україні газ обходиться дешевше, ніж за прямим контрактом з "Газпромом". Газ поставляла німецька компанія RWE.

Поставки через Польщу були припинені в грудні 2013 після того, як Росія надала Україні більш ніж 30 % знижку на газ.

Наприкінці березня, глава українського уряду Арсеній Яценюк заявляв про те, що Україна може купувати у компаній з Європи до 25 млрд кубометрів газу, який буде обходитися їй на 100 доларів дешевше, ніж російський, ціна якого з другого кварталу п.р. збільшилася до 485 дол за тисячу кубометрів з 268,5 дол в першому кварталі.

Україна також веде переговори про постачання газу через Словаччину.

За матеріалами: УНІАН

Leave a Comment