fbpx
Економіка

«Людство вступило в століття повеней, голоду і воєн», – ООН

В даний момент світ не готовий до всіх наслідків глобального потепління, а також змін екосистеми планети Земля. Йдеться про «катастрофічні і незворотні» наслідки зміни екосистеми. Про це повідомляється в доповіді ООН, яка була оприлюднена міжурядовою групою фахівців зі зміни клімату в місті Йокогама (Японія), передає «Голос Америки».

На думку експертів, наслідки потепління стануть очевидні вже під час наступного десятиліття. Зокрема, планету можуть накрити екстремально холодні короткі зими, які будуть чергуватися з періодами міжсезоння і екстремально жарким літом. У періоди міжсезоння мороз і спека можуть «мінятися місцями» протягом однієї доби. У свою чергу, весна і осінь можуть «стати історією». Експерти попередили, що в майбутньому погіршиться і якість повітря. Всьому виною – зміна хімічного складу повітря зі значною концентрацією антропогенного вуглекислого газу. Експерти вважають, що в наступному десятилітті відбудеться і підвищення кислотності у водах світового океану.

«Мільйони людей, які живуть на узбережжі материків, загинуть від частих повеней або будуть змушені переселитися. Мігрують або зникнуть багато видів наземних тварин і риб», – сказано в доповіді експертів.

В ООН розповіли, що в наступному десятилітті серйозно впаде і продуктивність сільського господарства. На тлі зростання населення планети така проблема призведе до нестачі питної води і їжі.

«Міграція придбає катастрофічні масштаби», – підкреслили вчені.

Найбільш незахищеними перед змінами клімату будуть найбідніші верстви населення. Втім, серйозні потрясіння не обійдуть стороною і самі розвинені індустріальні країни.

«Навіть якщо людство зробить серйозні зусилля для запобігання такого сценарію, багато змін продовжаться по інерції і розтягнуться на віки», – підсумували експерти.

Читайте також: