fbpx
Економіка

Україна має значний борг перед РФ – Медведєв

Медведєв: Україна повинна Росії $ 16 млрд.

Борг України перед Росією становить $ 16 млрд, доповів президенту РФ Володимиру Путіну прем’єр-міністр Дмитро Медведєв на засіданні Ради безпеки РФ.

"Україна має досить значний борг перед Російською Федерацією, як державний, так і корпоративний", – пояснив Д. Медведєв.

"Вважаю, що ми такі гроші не можемо втрачати з урахуванням того, що наш бюджет теж має свої труднощі", – зазначив він і запропонував розглянути ці питання у встановленому порядку. 

"Включаючи 3 млрд позики, які ми їм недавно надали, відповідно до ваших домовленостей, у вигляді купівлі єврооблігаційної позики. І накопичену заборгованість "Газпрому" – близько $ 2 млрд. Таким чином, сукупний обсяг зобов’язань розростається до дуже значної суми", – зазначив прем’єр.

Президент уточнив : "11 і 5?".

"Так, $ 16 млрд", – підтвердив глава уряду.

В. Путін нагадав, що "ми надали ось цю пільгу по енергоносіях відразу ж після підписання з 2010 року". "Але зробили це як би вперед, маючи на увазі, що саме продовження перебування флоту починалося з 2017 року. Тобто ми як би авансували ці гроші", – зазначив він.

Д. Медведєв підтвердив, що "це саме, по суті, аванс з урахуванням наших особливих домовленостей на той період". "І в принципі ми могли ці гроші не платити, але ми їх заплатили, маючи на увазі те, що такі були умови договору, ну і ми тим самим насправді допомагали українській державі. Але з урахуванням обставин, що змінилися цей аванс підлягає поверненню", – сказав він.

Президент погодився: "Так, у нас дійсно є такі підстави".

Він запропонував все це "не поспішаючи обговорити і проаналізувати", підключити до цього Міністерство закордонних справ і разом з урядом потім представити пропозиції.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: