fbpx
Право

Верховна Рада звільнила суддів КСУ

Народні депутати України підтримали під час голосування проект постанови «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного суду України присяги судді». Як стало відомо, за відповідне рішення під час засідання Верховної Ради проголосувало 307 депутатів. Про це повідомляє РБК-Україна.

  «30 вересня 2010 року Конституційний суд України виніс рішення N 20-рп/2010, за яким неконституційним способом, присвоївши повноваження парламенту України, суд змінив Конституцію України», – сказано в постанові.

  На думку парламентаріїв, таким рішенням Конституційний суд України порушив основний принцип народовладдя. Крім того, наголошується в постанові, судді змінили конституційний лад держави, а також порушили конституційний принцип поділу влади в країні.

  Саме тому, під час засідання Верховна Рада звільнила за порушення присяги наступних суддів КСУ: Анатолія Головіна, Михайла Колоса, В’ячеслава Овчаренка, Марію Маркуш, Петра Стецюка та Олександра Пасенюка. Варто відзначити, що всі ці судді призначені в КСУ за квотою Верховної Ради.

  Крім того, Верховна Рада доручила виконуючому обов’язки президента України Олександру Турчинову «звільнити за порушення присяги суддів КСУ, яких призначили за президентською квотою: Сергія Вдовиченка та Юрія Бауліна».

  Додамо, що на засіданні Верховна Рада також доручила представникам Ради суддів України протягом 3-х денного терміну скликати терміновий з’їзд суддів України. У рамках з’їзду планується розглянути питання щодо звільнення за порушення присяги наступних суддів КСУ: Василя Бринцева, Михайла Запорожця, Михайла Гультая, Наталю Шаптало і Олега Сергійчука. Всі зазначені судді були призначені в КСУ за квотою Ради суддів України.

Читайте також: