fbpx
Новини Євромайдана

Євромайдан. В Україні закон не передбачає заборони створення загонів самооборони

Загони самооборони діють у правовому полі – експерт.

  Згідно з законодавством України та міжнародних норм, громадяни можуть об’єднуватись і захищати свої права і свободи. Про це в ході прес-конференції повідомив директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, передає кореспондент УНН.

 Як наголосив експерт, Конституція передбачає для людей право захищати себе індивідуально і колективно.

 "Яким чином це право може бути реалізоване? Воно може бути реалізоване через самоорганізацію людей, відповідно, в тому числі, до міжнародних документів. У нас є Загальна декларація прав і свобод людини, яка визначає два дуже важливих моменти: свободу на асоціацію, тобто об’єднання людей без формалізації і право людей на повстання", – сказав А. Ткачук.

 Експерт нагадав, що цей документ ратифікований в Україні.

 "Плюс, є закон про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону. Тобто, на сьогодні, ситуація з самообороною може бути дуже просто і логічно введена в правове русло", – сказав А. Ткачук.

 За його словами, закон не передбачає заборони створення загонів самооборони, головне, щоб в статуті таких організацій усі положення про неї були прописані згідно з законодавством.

 "В Україні досить швидко може бути створено тисячі таких організацій у різних містах. Далі ці всі організації можуть створити асоціацію загонів самооборони. … І все буде відповідати Конституції і законам України", – зазначив А. Ткачук.

 Джерело: УНН

Читайте також: