fbpx
Політика

Президент запропонує на посаду прем’єра кандидатуру С. Арбузова – політолог

 Політолог: Коло кандидатів на пост прем’єра скоротилося до п’яти осіб, але фаворит – С. Арбузов.

   Варто очікувати, що саме кандидатуру Арбузова внесе на розгляд парламенту Президент, упевнений президент Інституту української політики Кость Бондаренко, передає УНН.

 “Право першої ночі” при призначенні прем’єра, швидше за все, за апаратною традицією, у виконуючого обов’язки прем’єра Сергія Арбузова", – упевнений політолог.

 За словами Бондаренка, безперечні плюси Сергія Арбузова полягають, по-перше, в досвіді роботи у фінансовій сфері та на посаді першого віце-прем’єра Уряду. “Тобто, Арбузову не доведеться вникати в суть складних процесів в економіці, він знає реальний стан справ і механізми їх вирішення”, – говорить Бондаренко.

 По-друге, минулий тиждень дозволив утримати курс гривні до долара на рівні 8,5 — 8,7 грн., що є дійсно вагомим досягненням (в аналогічних умовах 1998 дії Нацбанку на чолі з Віктором Ющенком привели до стрибка гривні з курсу 2,65 до 4,7 за долар, і при цьому на тлі справді більш серйозної російської фінансової проблеми вважалися мало не порятунком національної валюти, а в 2008 році з наближенням економічної кризи долар обвалився з показника 4,9 грн. до 7,8 грн).

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

 "Арбузов показав вміння оперативно реагувати на економічні виклики і створювати єдину систему прийняття рішень — спільно з Нацбанком, Міністерством фінан сов та іншими структурами.

 Тобто, президент розуміє, що відставка команди Арбузова в нинішніх економічних умовах може спричинити за собою продовження негативних тенденцій на фінансовому ринку — принаймні, до моменту, поки новий уряд не увійде до нормальний ритм роботи. По-третє, в останні місяці Арбузов став асоціюватися з лобіюванням Асоціації з Європейським Союзом і в цьому сенсі розглядався як опонент М.Азарова.

 Водночас, відповідає політолог, в ситуації, що склалася проти цієї кандидатури, можуть зіграти кілька факторів. По-перше, фактор революційної ситуації, при якій нове призначення не сприйме частина Майдану, а також використовує в своїх політичних цілях опозиція.

 “Навряд чи опозиція буде давати голоси за Арбузова, оскільки в її активі є як мінімум два кандидати — Петро Порошенко та Арсеній Яценюк, які вже ведуть боротьбу за пост прем’єра (у тому числі і між собою)”, – зазначає Бондаренко.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 По-друге, фактор конкуренції всередині Партії регіонів, оскільки різні групи впливу хотіли б бачити на посаді прем’єра або Юрія Бойко, або Андрія Клюєва.

 По-третє, фактор Конституційної реформи, яка перетворює фігуру прем’єр-міністра в більш повновагу і з великим об’ємом функціоналу і можливостей. Тому боротьба за посаду прем’єр-міністра для багатьох мислиться як боротьба за лідерство в країні в цілому — на основі нових повноважень у рамках гіпотетично нової Конституції. Економічні питання для деяких кандидатів на пост прем’єр-міністра у такій ситуації відходять на другий план, а домінувати починають саме питання політики.

 По-четверте, зовнішній фактор. Не секрет, що багато зовнішні сили (США , ЄС , Росія) напіввідкрито лобіюють свої інтереси в Україні, в тому числі і кадрові. Тому у кандидатури Арбузова з’являються ризики, пов’язані з тиском ззовні. Він навряд чи може вважатися фігурою, яку лобіюють Росія, ЄС або США. Одночасно — як не дивно — він може виявитися і найбільш компромісною фігурою (враховуючи силу цього тиску).

 "У будь-якому випадку, все тепер залежатиме від президента", – резюмує політолог.

 Джерело: УНН

Читайте також: