Гнучкий валютний курс не призведе до зростання цін на товари – Мінекономрозвитку

Перехід до політики гнучкого курсу валюти не призведе до зростання цін на товари – Мінекономрозвитку.

Пряме підвищення курсу валюти зазвичай впливає насамперед на вартість імпортних товарів, а з іншого боку, є купівельна спроможність, яка в цьому випадку буде стримуючим фактором. Таку думку висловив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейніков, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку.

Він пояснив, що навіть якщо валютні спекулянти продовжать провокувати різке підвищення обмінного курсу і це призведе до подорожчання імпорту, то населення не зможе адекватно відреагувати попитом.

"Якщо імпортери спробують зіграти просто на пряме підвищення цін, то це призведе до того, що вони тільки втратять обсяги продажів, відповідно через деякий час ціни повернуться на попередній рівень. Відбудеться просто стримування попиту природним обсягом доходів і, відповідно, надалі – повернення до більш розумних і адекватних цін", – вважає експерт Міністерства.

За його словами, основною групою товарів, яка в даному випадку схильна до ризику зростання цін, є побутова техніка.

"При всій потрібності цих товарів, це все ж не ті товари, придбання яких є питанням життя і смерті", – підкреслив Євген Олейніков.

Related Post

Що стосується продовольчих товарів, то на сьогодні Україна практично повністю забезпечує внутрішнє споживання за рахунок власного виробництва.

Як відомо, Національний банк України заявив про намір коригувати офіційний курс валют в залежності від ситуації на валютному ринку.

Раніше УНН повідомляв, що НБУ вводить тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями. Зазначимо, сьогодні торги по долару на міжбанку відкрилися на рівні 8,45/8,55. В той же час до кінця торгів показники знизилися 8,4200/8,4600.

  Джерело: УНН

Leave a Comment