fbpx
Економіка

НБУ розробив механізм оперативної підтримки ліквідності банків

 Національний банк України розробив механізм оперативного підтримки ліквідності банків.

 Національний банк України в межах дії стандартних монетарних процедур розробив механізм оперативної підтримки ліквідності банків, який дозволить у разі погіршення ринкових очікувань зберігати довіру населення до банківської системи і сприяти її стабільній роботи. Як повідомляє прес-служба НБУ, «зазначений механізм передбачає проведення Національним банком України позачергових тендерів з підтримання ліквідності банків, які мають відтік строкових вкладів (депозитів ) фізичних осіб, на термін до 360 днів.

 Рішення про проведення таких тендерів будуть прийматися за результатами аналізу ситуації на грошово-кредитному ринку та стану ліквідності банківської системи». Як наголошується в повідомленні, «особливості застосування механізму оперативного підтримки ліквідності банків, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 06.02.2014 № 48, зокрема, передбачають, що: максимальний обсяг коштів, які банк може отримати відповідно до цього механізму не може перевищувати обсягу відтоку строкових вкладів (депозитів) фізичних осіб банку за визначений Національним банком період; забезпеченням кредиту рефінансування, видаватиметься відповідно з цим механізмом, можуть бути державні облігації України або іноземна валюта (долар США, євро, англійський фунт стерлінгів, японська ієна, швейцарський франк) процентна ставка за таким кредитом рефінансування встановлюється на рівні потрійної облікової ставки Національного банку».

 Коментуючи прийняття вищезазначеної постанови директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова акцентувала увагу на превентивний характер розробки цього механізму. "Хочу особливо підкреслити, що на сьогодні ми не спостерігаємо критичного відтоку коштів з банків. Зазначений механізм розроблений насамперед з превентивною метою. Ми хочемо, щоб і банки, і населення України були впевнені в тому, що при будь-якому розвитку подій банки будуть в змозі своєчасно та в повному обсязі виконувати свої зобов’язання перед громадянами", – підкреслила Щербакова і додала, що така впевненість служитиме запорукою стабільної діяльності банків навіть у разі посилення ринкової турбулентності.

 Джерело: УНІАН

Читайте також: