fbpx
Економіка

І. Лавриненко пояснив, з чим пов’язаний дефіцит валюти в обмінниках

Експерт пояснив, чому зникла валюта з обмінників.

  Дефіцит валюти в обмінниках пов’язаний із діями агентів валютного ринку, які зумисно не продають свою валютну виручку, очікуючи більш вигідного для них курсу. Однак ця ситуація тимчасова, і невдовзі валюта знову з’явиться на ринку. Про це у коментарі УНН розповів директор аналітичного департаменту “Реформаторського клубу” Ігор Лавриненко.

 Валютні агенти зумисно притримують реалізацію своєї виручки, оскільки сподіваються, що курс може зрости ще вище, тому й “не пускають в хід” свої гроші до “більших показників”. Однак ця ситуація тимчасова, а її виникнення обумовлене специфікою українського валютного ринку.

 “У нас немає вільного валютного ринку, тобто агенти не можуть купити чи продати стільки валюти, скільки вони захочуть. Валюта у нас купується під іноземні контракти (тобто якщо в тебе немає відповідного контракту, то ти не купиш валюту) і продається по факту виконання експортних контрактів. Це означає, що експортери законодавством зобов’язані щодня продавати свою валютну виручку. Вони, звісно ж, можуть взяти паузу на день-два чи навіть на тиждень і не продавати валюту, але не продавати її вічно вони не можуть. Тому рано чи пізно, скоріше за все валюта на ринку з’явиться”, прокоментував Ігор Лавриненко.

 Як відомо, вчора чимало українців не могло купити валюту. В обмінниках не було не тільки найбільш “ходових” доларів та євро, але і навіть менш “популярних” фунтів та російських рублів.

 Джерело: УНН

Читайте також: