fbpx
Політика

Парламентаризму в країні немає – Ляшко

 Народний депутат України Олег Ляшко написав на своїй сторінці в Facebook, що йому соромно бути чинним народним депутатом, оскільки те, що відбувається в стінах Верховної Ради, за його словами, свідчить про відсутність парламентаризму в країні. При цьому він підкреслив, що не буде складати свій мандат, оскільки вважає, що його голос може виявитися важливим в критичний момент.

Як нагадав Ляшко, 29 січня була можливість проголосувати за два ключових законопроекти – про безумовне звільнення політв’язнів і за Акт про повернення до Конституції 2004 року. Він стверджує, що за ці законопроекти були готові голосувати навіть багато депутатів Партії регіонів.

Олег Ляшко зазначив, що саме з цієї причини спікер Рибак намагався скоріше закрити засідання.

«Коли я підняв шум, мене підтримали інші депутати і 365 з них проголосували за продовження роботи Ради, для Рибака та Єфремова це був справжній шок, ситуація вийшла з-під їх контролю. Саме тому Рибак оголосив перерву на 10 хвилин, а не повернувся в зал і через три години», – йдеться в його повідомленні.

За його словами, він кілька разів ходив з депутатами до Рибака, вимагаючи йти і проводити сесію, але той відмовлявся.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

«А потім до Ради спочатку прилетіли Арбузов і Клюєв, фактично тримали Рибака в заручниках. За ними приїхав і Янукович. Він зібрав фракцію регіоналів і пригрозив їм розпуском парламенту, якщо вони проголосують за законопроекти опозиції. Коли депутати від групи Фірташа намагалися щось пояснити Януковичу, той тут же на фракції набрав по телефону Фірташа, розповів йому де раки зимують, і ті більше не виступали. Так само слухняно проголосували всі інші регіонали, комуністи і тушки за потрібний Януковичу законопроект Мірошниченка, який запускає механізм амністії учасників масових заходів тільки після звільнення всіх адмінприміщень і вулиці Грушевського», – додав Олег Ляшко.

При цьому він звернув увагу на те, що це той же законопроект, який був узгоджений регіоналами з лідерами опозиції. Як він стверджує, всі вони готові були голосувати за нього без обговорення, але частина депутатів виступили категорично проти цього, тому лідерам фракцій довелося відступити.

Як він зазначив, точно так само опозиція планувала з регіоналами проголосувати за створення ТСК з внесення змін до Конституції, однак частина депутатів знову виступила проти.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

«Я теж виступив категорично проти цього, тому що це дорога в нікуди – комісія може працювати нескінченно й, нарешті, ніхто не гарантує, що зміни, які вона напрацює, проголосують потім у залі», – підкреслив Олег Ляшко.

Олег Ляшко переконаний, що парламент міг стати центром прийняття доленосних для країни рішень в ці драматичні дні, але не став. Він зазначив, що парламент так і не виконав свою головну місію – не зупинив братовбивчу війну.

«Причина – малодушність депутатського корпусу в цілому, відсутність масштабного бачення і мислення у керівників депутатських фракцій, їх невміння прораховувати ситуацію. Регіоналівсько-комуністична більшість сьогодні знову сховала голову в пісок, тільки імітуючи спроби вирішити кризу. Внаслідок цього ми катастрофічно втрачаємо час – значить, будуть нові жертви. Це все на совісті не лише Януковича, а й тих слабаків в Раді, які не здатні усвідомити свою високу відповідальність перед народом і бояться приймати рішення. Імпотентний парламент ні на що не здатний. І тепер знову говоритиме вулиця. Передбачаю, що події на Грушевського – це були квіточки. Ягідок режим ще спробує!», – констатував Олег Ляшко.

Читайте також: