fbpx
Економіка

Особливості відшкодування ПДВ у 2014 році

  Все більше суб’єктів господарювання вдаються до прозорих та цивілізованих форм ведення бізнесу, аби отримати право на автоматичне відшкодування податку на додану вартість.

 Критерії, яким повинні відповідати платники податків для здобуття права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ, зазначені у п. 200.19 ст. 200 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

 Нагадаємо, що ПКУ містить ще одну норму – пункт 200.22 ст. 200, який передбачає, що починаючи з 1 січня 2014 року, камеральна перевірка податкової звітності платників податку, які мають позитивну податкову історію за попередні 36 послідовних місяців, проводиться протягом 5 календарних днів з дня подання податкової декларації замість 20 календарних днів.

 Тобто автоматичне відшкодування податку на додану вартість буде проводитись у ще більш стислі терміни. Тому автоматичне відшкодування сприяє вихованню добропорядності платників податків.

 Зокрема, право на отримання «позитивного» статусу матимуть платники ПДВ, які протягом останніх трьох років декларували суми бюджетного відшкодування, не мали випадків анулювання реєстрації платника ПДВ та забезпечують своєчасне подання звітності.

 Окрім цього, претенденти на цей статус мають відповідати критеріям, необхідним для автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Нагадаємо, такі суб’єкти господарювання мають регулярно подавати звітність, не перебувати у процедурі банкрутства, не мати податкового боргу та платити своїм найманим працівникам щонайменше дві з половиною мінімальних зарплати.

 За оцінками фахівців Міндоходів, виокремлення підприємств з позитивною податковою історією сприятиме спрощенню адміністрування податків для сумлінних платників та підвищенню ефективності системи відшкодування ПДВ в цілому.

  За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів в Донецькій області

Читайте також: