fbpx
Економіка

Легалізація доходів громадян – шлях до поліпшення рівня життя

  Виплата заробітної плати у «конвертах» – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Тому, легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків роботи ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві.

 З метою виконання соціальних ініціатив Президента України в рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» щодо відновлення довіри суспільства до державної політики, спрямованої на покращання життя громадян, в приміщенні державної податкової інспекції під час засідання круглого столу обговорювалась тема: “Легалізації трудових відносин та декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році” за участю заступника начальника ДПІ Яременко Світлани та заступника голови РДА у Подільському районі м. Києва Марії Бикової.

 В ході роботи комісії Світлана Іванівна окреслила стан справ в цілому та наголосила на неухильному забезпеченні виплати заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня. Також зазначила, що роботодавці несуть персональну відповідальність за дотримання вимог Закону України “Про оплату праці”, адже коли наймані працівники (а в деяких випадках – і керівники підприємств) отримують заробітну плату менше мінімальної, вони втрачають страховий стаж, і коли приходить пенсійний вік виникають проблеми з нарахуванням пенсії та її розміром. Велике занепокоєння викликає так звана “тіньова зайнятість” – коли людина працює без оформлення трудових відносин. Якщо існує заробітна плата “в конвертах” – то не існує пенсії “в конвертах”. Тому потрібно проводити роз’яснювальну роботу для підвищення свідомості як роботодавців, так і найманих працівників.

 Під час діалогу з присутніми заступник голови РДА у Подільському районі м. Києва Марія Бикова розповіла про заходи, що проводяться з метою виведення заробітної плати з тіньового сектору економіки та недопущення випадків нарахування працівникам заробітної плати у розмірі, нижчому від встановленого законодавством мінімального рівня.

 Учасники засідання обговорили важливість прийняття Проекту Закону про легалізацію доходів юридичних та фізичних осіб № 3590 від 29.10.2013 року та дійшли думки, що для легалізації тіньової зайнятості населення недостатньо дій з боку органів виконавчої влади. Передусім треба змінювати свідомість та виховувати в суспільстві нетерпиме ставлення до тіньових зарплат громадян. На сьогоднішній день питання легалізації заробітної плати та погашення заборгованості із її виплати є і залишається одним із першочергових завдань органів влади.

 Тому, кожен громадянин повинен сам вирішувати, що є головним: працювати прозоро, щоб мати забезпечену старість, чи продовжувати жити одним днем. Лише Ваша принципова позиція може стати серйозним підґрунтям у боротьбі з виплатою заробітної плати в «конвертах».

  За матеріалами: ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Читайте також: