fbpx
Економіка

Росія наступного тижня перерахує Україні 3 млрд доларів

Кабінет міністрів України вже на початку наступного тижня зможе отримати перший кредитний транш від Росії. Зокрема, український уряд може отримати 3 мільярди доларів. Очікується, що ці кошти на українські рахунки надійдуть від російського Фонду національного добробуту. Ці кошти Україна отримає завдяки покупці Кремлем 2 -х літніх суверенних євробондів. Таку думку висловив Сергій Сторчак, заступник міністра фінансів Росії.

За словами Сторчака, книга заявок на придбання українських боргових паперів буде закрита вже до кінця сьогоднішнього дня.

Сергій Сторчак розповів, що в уряді Російської Федерації вирішили деяким чином змінити правила інвестування коштів до Фонду національного добробуту. Таким чином, в Кремлі отримали можливість робити винятки для того, щоб вкладати кошти в окремі цінні папери.

«Це рішення вже прийнято, там загальна норма за окремими рішеннями. Уряд Росії тепер зможе спеціальним точковим рішенням здійснювати операції з придбання цінних паперів емітентів, що не відповідають параметрам», – пояснив Сергій Сторчак.

За словами фінансиста, така норма дасть можливість Кремлю вкладати кошти Фонду в українські євробонди. Варто відзначити, що кредитний рейтинг євробондів України істотно нижчий за вимоги, які заявлені в інвестиційній декларації фонду.

На думку Сторчака, такий стан теоретично може бути застосований щодо інших цінних паперів.

Раніше повідомлялося, що 17 грудня 2013 року в Москві в ході засідання українсько-російської міждержавної комісії були досягнуті деякі домовленості. Зокрема, Володимир Путін і Віктор Янукович домовилися про зниження вартості російського природного газу для України приблизно на третину. Крім того, в Кремлі вирішили придбати українські суверенні євробонди на 15 мільярдів доларів.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: