fbpx
Економіка

Платники особливого податку – об’єкт оподаткування!

  Відповідно до пп.212.1.9 п. 212.1.9 ст.212 Податкового кодексу України особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є фізична або юридична особа – резидент або нерезидент (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, крім випадків, передбачених п. 213.2 ст. 213 Податкового кодексу України.

 Акцентуємо увагу, що не є платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами центральні органи виконавчої влади та їх територіальні органи, державні установи та організації – не суб’єкти підприємницької діяльності.

 Так, не є платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами фізичні або юридичні особи – резиденти або нерезиденти (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з відчуження акцій ощадних (депозитних) сертифікатів, акцій приватних акціонерних товариств, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, цінних паперів, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, емітованих нерезидентами.

 Відповідно до пп. 213.1.7 п. 213.1 ст.213 Податкового кодексу України об’єктами оподаткування є операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів.

 Для цілей п. 213.1 ст.213 Податкового кодексу України під міжбанківським ринком деривативів розуміється сукупність відносин у сфері торгівлі деривативами між банками, між банками та їхніми клієнтами (у тому числі банками-нерезидентами), між банками і Національним банком України, а також Національним банком України і його клієнтами.

  За матеріалами: ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів м. Києві

Читайте також: