fbpx
Економіка

Погашення податкового боргу – пріорітетний напрям роботи ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

 У ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві відбулася зустріч за ініціативи заступника начальника ДПІ Юрія Гладуна з представниками бізнес-кіл, щодо розяснення норм податкового законодавства в розрізі аспектів погашення податкового боргу. “Вже майже 3 роки наша держава працює в режимі нової податкової політики. З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, який регламентує взаємовідносини між платниками податків та контролюючими органами. В державному кодифікованому акті чимало місця відведено погашенню податкового боргу”, – відзначив Юрій Вадимович. Платникам податків було повідомлено про основні принципи та процедури погашення податкового боргу платників податків, які з тих чи інших причин не виконали свій конституційний обов’язок зі сплати платежів до бюджету викладено у главі 9 розділу 2 Податкового кодексу України. Фахівці Міндоходів відзначили, що відповідно до статті 14 Податкового кодексу України податковий борг визначено як грошове зобов’язання з урахуванням штрафних санкцій, пені за їх наявності, несплачене в установлений чинним законодавством строк. Процедура погашення податкового боргу поєднує у собі застережні заходи – направлення податкової вимоги, першочергове самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу; та заходи примусового характеру – стягнення податкового боргу інкасовими вимогами на підставі рішення суду, стягнення готівки (рішення суду), звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках такого платника податків у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі та ін.

 Також під час зустрічі розглядалися питання щодо джерел сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платників податків; податкової застави; узгодження операцій із заставленим майном; адміністративний арешт майна; продаж майна, що перебуває в податковій заставі; погашення податкового боргу державних підприємств, які не підлягають приватизації, та комунальних підприємств; погашення грошових зобов’язань або податкового боргу в разі ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством; порядок погашення грошових зобов’язань або податкового боргу у разі реорганізації платника податків або передачі цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства в оренду чи концесію; порядок погашення грошових зобов’язань фізичних осіб; розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків; списання податкового боргу.

 Підсумовуючи зустріч, фахівці Міндоходів відначили, що наявність податкового боргу залежить від свідомих дій самого платника податків та усвідомлення ним міри відповідальності за такі дії. В результаті несплати платником податків задекларованих сум, або донарахованих сум, узгоджених платником податків, у такого платника податків виникає податковий борг, існування якого надає право податковому органу на застосування заходів стягнення стосовно такого платника податків. З моменту виникнення у платника податків податкового боргу майно такого платника податків передається у податкову заставу, а саме: описане майно в податкову заставу реєструється в державному реєстрі обтяжень рухомого майна та речових прав на нерухоме майно.

 ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві вносить свій посильний вклад щодо скорочення податкового боргу та надходження до бюджету сум в рахунок погашення існуючого боргу. Так за 11 місяців 2013 року від прийнятих примусових заходів надійшло до бюджету грошових коштів за рахунок погашення податкового боргу 26660,1 тис. грн.

  За матеріалами: ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Читайте також: