fbpx
Економіка

Погашення податкового боргу – пріорітетний напрям роботи ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

 У ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві відбулася зустріч за ініціативи заступника начальника ДПІ Юрія Гладуна з представниками бізнес-кіл, щодо розяснення норм податкового законодавства в розрізі аспектів погашення податкового боргу. “Вже майже 3 роки наша держава працює в режимі нової податкової політики. З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, який регламентує взаємовідносини між платниками податків та контролюючими органами. В державному кодифікованому акті чимало місця відведено погашенню податкового боргу”, – відзначив Юрій Вадимович. Платникам податків було повідомлено про основні принципи та процедури погашення податкового боргу платників податків, які з тих чи інших причин не виконали свій конституційний обов’язок зі сплати платежів до бюджету викладено у главі 9 розділу 2 Податкового кодексу України. Фахівці Міндоходів відзначили, що відповідно до статті 14 Податкового кодексу України податковий борг визначено як грошове зобов’язання з урахуванням штрафних санкцій, пені за їх наявності, несплачене в установлений чинним законодавством строк. Процедура погашення податкового боргу поєднує у собі застережні заходи – направлення податкової вимоги, першочергове самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу; та заходи примусового характеру – стягнення податкового боргу інкасовими вимогами на підставі рішення суду, стягнення готівки (рішення суду), звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках такого платника податків у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі та ін.

Читайте також:  Чому сухий закон не працює? (ВІДЕО)

 Також під час зустрічі розглядалися питання щодо джерел сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платників податків; податкової застави; узгодження операцій із заставленим майном; адміністративний арешт майна; продаж майна, що перебуває в податковій заставі; погашення податкового боргу державних підприємств, які не підлягають приватизації, та комунальних підприємств; погашення грошових зобов’язань або податкового боргу в разі ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством; порядок погашення грошових зобов’язань або податкового боргу у разі реорганізації платника податків або передачі цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства в оренду чи концесію; порядок погашення грошових зобов’язань фізичних осіб; розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків; списання податкового боргу.

Читайте також:  Вперше арештоване майно Медведчука на Закарпатті виставили на аукціон

 Підсумовуючи зустріч, фахівці Міндоходів відначили, що наявність податкового боргу залежить від свідомих дій самого платника податків та усвідомлення ним міри відповідальності за такі дії. В результаті несплати платником податків задекларованих сум, або донарахованих сум, узгоджених платником податків, у такого платника податків виникає податковий борг, існування якого надає право податковому органу на застосування заходів стягнення стосовно такого платника податків. З моменту виникнення у платника податків податкового боргу майно такого платника податків передається у податкову заставу, а саме: описане майно в податкову заставу реєструється в державному реєстрі обтяжень рухомого майна та речових прав на нерухоме майно.

 ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві вносить свій посильний вклад щодо скорочення податкового боргу та надходження до бюджету сум в рахунок погашення існуючого боргу. Так за 11 місяців 2013 року від прийнятих примусових заходів надійшло до бюджету грошових коштів за рахунок погашення податкового боргу 26660,1 тис. грн.

  За матеріалами: ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Читайте також: