fbpx
Економіка

Порядок нумерації сторінок в касовій книзі, книзі обліку прибуткових та видаткових касових ордерів в зв’язку із закінченням або зміною форми

  Відповідно до норм глави 4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 13 січня 2005 року за № 40/10320) із змінами і доповненням (далі – Положення), аркуші касової книги мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені відбитком печатки підприємства (юридичної особи). Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Згідно з п. 2.7 наказу Міністерства фінансів України „Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку” від 24.05.95 № 88, первинні документи складаються на бланках типових форм, затверджених міністерствами і відомствами України. Документування господарських операцій може здійснюватись з використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні обов’язково містити реквізити типових або спеціалізованих форм.

 Порядок закриття касової книги з метою переходу на форму, затверджену у додатку 5 до Положення, здійснюється таким чином, як і по закінченні календарного року.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Роз’яснення з даного питання надано листом НБУ від 16.07.09 № 11-113/2969-13480.

 Враховуючи вищевикладене, якщо протягом календарного року закінчується або змінюється форма касової книги, книги реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, то нумерація сторінок повинна розпочинатись з „1”.

 При цьому, нумерація прибуткових та видаткових касових ордерів повинна продовжуватись, незалежно від того, що протягом року заведена нова книга реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів з метою уникнення касових ордерів з однаковими номерами.

  За матеріалами: ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Читайте також: