fbpx
Економіка

Малий та середній бізнес – основа підприємництва

  Малий і середній бізнес в Україні за кількістю підприємств становить основу підприємництва.

 Із загальної кількості підприємств 93,7 відсотка – це малі підприємства, 5,8 відсотка – середні підприємства і лише 0,5 відсотка – великі підприємства. Крім того, в Україні здійснює діяльність понад 2,4 млн. фізичних осіб – підприємців.

 Кількість представників малого бізнесу щороку зростає. Так за рік по ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області кількість приватних підприємців зросла з 4,4 тис. до 4,8 тис. Підприємці не тільки виросли в кількості, але і значно збільшили сплату єдиного податку до місцевих бюджетів.

 За десять місяців 2013 року єдиного податку надійшло 28641,6 тис.грн. по зрівнянню з аналогічним періодом 2012 року – надходження були 19304,8 тис.грн.

 З метою покращення обслуговування, запрацювали нові сервіси для всіх «спрощенців». Так, заяви про перехід на спрощену систему приймаються тепер в електронному вигляді. В стадії розробки ще один інноваційний сервіс – планується, що незабаром Книгу обліку доходів підприємці зможуть вести також в електронному вигляді. При цьому буде додана функція автоматичного формування звіту на підставі даних книги.

 З наступного року Міністерство планує запровадити практику проведення електронних документальних перевірок, завдяки чому платники з низьким ступенем ризику будуть проходити аудит дистанційно.

 Передбачається, що вже з 1 січня 2014 року цим сервісом зможуть скористатися платники єдиного податку, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування. З 1 січня 2015 року послуга буде доступна для всіх представників малого та середнього бізнесу, що працюють на загальній системі оподаткування. А з 1 січня 2016 року – для всіх категорій платників податків.

 Скористатися сервісами представникам малого та середнього бізнесу можна на сайті Міндоходів України.

  За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області

Читайте також: