fbpx
Події

МАК: «У катастрофі Boeing 737 в Казані винні пілоти»

Офіційний представник Міждержавного авіаційного комітету (МАК), вивчивши записи бортових самописців літака Boeing 737, який зазнав аварії в аеропорту Казані, дійшов однозначного висновку – командир повітряного судна сам відключив автопілот і відправив літак у піке.
 
У МАК заявили, що досвідчений екіпаж міг без особливих труднощів посадити літак, обладнаний сучасною курсо-глісадною системою посадки, а автопілот Boeing 737 повинен був виконати всі маневри сам і посадити лайнер на злітно -посадкову смугу. У той же час, пілоти повідомили диспетчеру про «непосадочне становище» , коли автопілот не зміг розташувати машину точно по глісаді або льотчикам здалося, що вони не потрапляють в розрахункову точку дотику смуги.
 
Командир екіпажу запустив програму відходу на друге коло, проте, з невідомої причини «задіяний у процесі заходу на посадку один з двох автопілотів був відключений, і подальший політ здійснювався в ручному режимі». На думку фахівців МАК, саме це і призвело до трагедії.
 
У результаті дій пілота, що самостійно управляв літаком, ніс лайнера задерся вгору до граничного для Boeing 737-500 кута тангажу в 25 °, внаслідок чого зріс лобовий опір машини, порушився режим роботи двигунів і швидкість літака почала падати.
 
Таким чином, сам льотчик ввів лайнер в «інтенсивне пікірування з кутом тангажа, що досяг до кінця запису параметричного самописця мінус 75 °». Кінець запису «чорного ящика» збігся за часом з кінцем польоту.
 
Лайнер з пасажирами протягом 20 секунд пікірував зі швидкістю більше 450 км/год, а потім врізався в землю з такою силою, що виявилися пошкоджені навіть бортові самописці.
 
На думку фахівців, можна з упевненістю говорити про слабку професійну підготовку пілотів. Крім того, слідство зараз вивчає медичні карти загиблих льотчиків і результати психологічних тестів, які вони регулярно проходили. На думку експертів, «не розпізнавати смертельне піке, що тривало протягом 20 секунд, могла тільки людина, що опинилася в стані неконтрольованої паніки чи, навпаки, знаходилася в ступорі».

 

МАК: «У катастрофі Boeing 737 в Казані винні пілоти» (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: