fbpx
Інновації

У Росії заборонили продаж SIM-карт «з рук»

Президент Російської Федерації Володимир Путін схвалив поправки про заборону продажу SIM -карт «з рук», без надання необхідних документів покупцем. Про це повідомили в уряді Росії. Згідно з «мобільним законом», відтепер таких недобросовісних продавців каратимуть штрафами. Для громадян такі штрафи становитимуть до 5 тисяч рублів, а для юридичних осіб – до 200 тисяч рублів.

Під час розгляду законопроекту в Держдумі повідомлялося, що норми, які  вводяться, дадуть можливість припинити дії шахраїв, що користуються незареєстрованими або купленими без надання персональних даних SIM-картами. На думку політиків, такі «безликі» SIM-карти зловмисники можуть використовувати і для вчинення злочинів, зокрема, терористичних актів.

Крім того, в документі вказуються місця, в яких оператори зв’язку можуть укладати угоди на надання послуг мобільного зв’язку. У законі передбачається, що укладати угоди на надання послуг зв’язку і здійснення розрахунків з вітчизняними абонентами можуть юридичні або фізичні особи, у яких є спеціальний письмовий документ. У цьому документі повинні бути підтверджені повноваження фізичної або юрособи діяти від імені оператора стільникового зв’язку.

Продавці SIM-картки будуть зобов’язані внести в угоду дані про покупця, а також направити 1 примірник підписаного документа оператору зв’язку на пізніше, ніж через 10 днів (якщо менший строк не передбачено в договорі з оператором).

У Росії ввели заборону на продаж SIM-карт в «стихійних» торгових точках. Це стосується точок, які не обладнані для продажу «мобільних послуг». Вимоги до вищевказаних торгових об’єктів встановлюються в Мінкомзв’язку. Втім, це не торкається випадків укладення оператором або уповноваженою особою оператора угод про надання послуг зв’язку в спеціальних транспортних засобах.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: