fbpx
Здоров'я

Чого очікувати від реалізації медичної реформи в Україні?

 31 жовтня в інформаційному агентстві «ЛІГАБізнесІнформ» пройшла прес – конференція на тему: «Медична реформа: регіональний досвід або шаблонний підхід?».

 «Рівень смертності в Україні становить 19,2 особи на 10 000 населення. Це вкрай високий показник смертності, і він знаходиться на рівні африканських країн. Тільки незрозуміло як Україна докотилася до такого рівня смертності, маючи одну з найкращих медичних шкіл серед країн СРСР», – сказав Павло Петренко, народний депутат України. Павло дода : «Мені здається, що держава економить на медичній системі. Це поступово призведе до краху медичної системи і почнеться геноцид українського народу».

 Святослав Хоненко (народний депутат України, голова комітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної освіти і науки) говорив про те, що працівники медичної сфери самі не розуміють, що означає поняття "сімейний лікар". Згідно з медичною реформою, сімейний лікар повинен бути висококласним фахівцем з усіх медичних напрямках. Однак ніхто не враховує, що таке просто нереально. Святослав додав, що, на його думку, реформа проводилася «на швидку руку» і абсолютно не продумана. У рамках прес – конференції йшлося і про те, що як мінімум 50 % випускників медичних вузів так і не потрапляють на роботу в цю сферу. Це пов’язано з низькою заробітною платою і відсутністю страхування. Згідно з даними, тільки на території Києва не вистачає близько 3500 лікарів. «Щорічно Україна залишає близько 7000 лікарів і ще більшу кількість медичних сестер», – сказала Лариса Канаровська, голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я. «Цей нонсенс, що в Києві, мегаполісі, немає вертольотів. Ви тільки уявіть, як доставити з ножовим або кульовим пораненням людину з правого берега Дніпра на лівий берег», – додала Лариса.

 Святослав Хоненко згадав проблему, існуючу в аптеках. «Насамперед в аптеці Вам ставлять запитання: «Ви хочете одужати або заощадити?»», – сказав Святослав. Згідно з його  думкою, аптечний бізнес те саме що магазинний – реалізація ліків в аптеках відбувається абсолютно не так, як має бути насправді. Тобто покупцеві будуть намагатися продати замінники прописаних в рецепті ліків. Це призводить до того, що людина займається самолікуванням, що, своєю чергою, призводить до ще більшого погіршення здоров’я.

 Наприкінці прес – конференції було сказано, що певні кроки з реалізації медичної реформи все ж проводяться, але все відбувається настільки повільно, що результату поки не видно.

Читайте також: