fbpx
Економіка

Послуги оцінювачів нерухомості в Україні можуть подорожчати в кілька разів

З 1 листопада в Україні за новими правилами відбуватиметься оцінка нерухомості. Фахівці, які займаються даним питанням, тепер використовуватимуть у своїй діяльності спеціальну комп’ютерну програму і, як передбачається, вартість послуг оцінювачів може подорожчати в кілька разів.

Вся справа в тому, що нововведення передбачають можливість отримання документа про вартість майна, який необхідний для продажу, покупки або дарування лише у сертифікованих фахівців, які пройшли навчання в установах, які співпрацюють з Фондом держмайна. Нагадаємо, що нові правила повинні були працювати ще з серпня, але нововведення були відкладені з ряду причин.

Читайте також:  У Києві викрили компанію зі сфери продажу техніки всесвітньо відомих брендів, яка ухилилась від сплати податків в особливо великих розмірах

У ЗМІ наводяться дані Фонду держмайна, згідно з якими 1644 оцінювачів пройшли необхідне навчання. За словами глави Фонду Олександра Рябченка, які наводяться з посиланням на видання "Сегодня", «…оцінювачі, що отримали новий сертифікат, відкрили 644 представництва». Олександр Рябченко також підкреслив, що до 1 лютого буде так званий «перехідний період», який передбачає, що юридичну силу матимуть оцінки і тих фахівців, які не пройшли необхідне навчання.

А причиною, через яку вартість послуг оцінювачів може подорожчати, є застосовувана комп’ютерна програма. Повідомляється, що її створив Український інститут управління якістю оціночної діяльності. Оцінювачі називають таку програму «дорогою». У ЗМІ наводяться слова президента Ліги експертів України Світлани Бовсуновської, що відзначила, що вже сьогодні за оцінку однокімнатної квартири можуть брати суму, що вдесятеро перевищує ту, що була раніше.

Читайте також:  Українці ввезли енергозберігаючих установок із застосуванням пільг на загальну суму понад 7 млрд грн

Можливо, на цінову політику оцінки могли б вплинути у Фонді держмайна, попросивши творців програми знизити на неї ціну, але, як зазначив глава Фонду Олександр Рябченко, «Фонд держмайна не контролюватиме тарифи. В іншому випадку це буде корупцією, якщо держава отримає право контролювати і перевіряти вартість оціночних послуг».

За матеріалами: podrobnosti.ua

Читайте також: