fbpx
Політика

На трудову пенсію можуть розраховувати 97 % росіян

Глава міністерства праці та соціального захисту Максим Топілін заявив, що у зв’язку із збільшенням мінімального стажу, право на трудову пенсію зможуть заробити 97 % громадян. «За даними Пенсійного фонду, в середньому росіянин виходить на пенсію після 34 років трудової діяльності, так що 15 років – цілком досяжний поріг. За нашими прогнозами, 97 % громадян зможуть заробити не менше 15 років трудового стажу», – сказав міністр і уточнив, що якщо людина має стаж менше 15 років, її пенсійні права не формуються, а значить, немає і права на трудову пенсію.

Однак, ці люди будуть мати право на соціальну пенсію. У Росії соціальна пенсія менша за трудову, і її можуть отримувати жінки, які досягли віку 60 років, і чоловіки у віці 65 років, тобто, на п’ять років пізніше, ніж трудову пенсію.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

За словами Топіліна, нинішня норма пенсійного права, коли для отримання трудової пенсії за старістю потрібно було попрацювати всього п’ять років, давно застаріла і «не забезпечує достатніх стимулів до легальної зайнятості». А ось нова пенсійна формула, навпаки, буде стимулювати людей працювати легально.

Зміни набудуть чинності з 2015 року і ті, хто планує вийти на пенсію пізніше, повинні розуміти, що їх мінімальний стаж має бути не меншим, ніж сім років. Якщо вихід на пенсію випадає на період 2015-2020 роки, для отримання трудової пенсії стаж повинен бути не меншим, ніж десять років, а з 2025 року стажу має бути не менше 15 років.

Читайте також:  В Закарпатському угорському інституті влаштували освітянську конференцію але не обійшлося без орбанської пропаганди

Відповідаючи на запитання, чи буде підвищуватися пенсійний вік, Топілін відповів, що його слід підвищувати тільки тоді, коли очікувана середня тривалість життя досягне 80 років.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: