fbpx
Право

Місцевим радам нададуть 10 % прибутку від «сланцевих угод»?

Глава комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех разом з народними депутатами від фракції «Свобода» Олегом Панькевичем, Олексієм Кайдою, Михайлом Блавацьким і Анатолій Вітівим зареєстрували в парламенті законопроект « Про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції». Зокрема, в документі йдеться про розподіл коштів від продукції. Про це українським ЗМІ повідомили представники ВО «Свобода».

Як зазначили в партії, цей документ передбачає в якості обов’язкової умови угод передачу до місцевих бюджетів як мінімум 10 % від частки держави у прибутковій продукції.

Крім того, автори законопроекту заявляють, що в чинному законі «Про угоди про розподіл продукції» не передбачений момент, коли органи місцевого самоврядування в Україні можуть виступати в якості сторони відповідних угод. Незважаючи на це, пояснили автори документу, діяльність в рамках виконання цих угод найчастіше пов’язана із створенням можливих ризиків для навколишнього середовища і руйнівним впливом на території областей.

На думку «Свободи», саме місцеві жителі і територіальні громади перебувають під впливом негативних факторів, які мають місце через розробку копалин. Автори документа вважають, що місцеві жителі мають отримувати відповідну компенсацію. На сьогоднішній день, на законодавчому рівні, учасники таких угод звільняються від сплати низки податків, платежів і зборів. Нардепи впевнені, що це призводить до значного недофінансування «бідних місцевих бюджетів».

Прийняття законопроекту від «Свободи», на думку авторів, дозволить наповнити бюджети територіальних громад, на чиїх територіях розташовані ділянки, які передаються у користування компаніям за угодою про розподіл продукції.

За матеріалами: УНН < / p >

Читайте також: