fbpx
Новини світу

Міжнародні інспектори опечатали всі запаси хімзброї в Сирії

 Група міжнародних інспекторів в Сирії опечатала усі задекларовані Дамаском запаси хімічної зброї, повідомив представник Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) Крістіан Шартьє.

 "Усі запаси хімічної зброї та хімічних реагентів були опечатані так, що печатку неможливо зламати", – сказав К.Шартье західним журналістам.

 Він уточнив, що запаси включають в себе 290 тонн хімічної зброї та близько 1 тис. тонн речовин, з яких вона може бути виготовлена.

 За словами представника ОЗХЗ, зброя і речовини розташовані на відповідних об’єктах, їх ще нікуди не переміщали.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 Раніше в ОЗХЗ заявили, що в Сирії ліквідовані всі задекларовані кошти для виробництва хімічної зброї та обладнання для змішування хімічних препаратів.

 "Організація по забороні хімічної зброї спільно з місією ООН підтверджує, що уряд Сирійської арабської республіки завершив знищення задекларованого обладнання для виробництва, змішування та наповнення носіїв хімічними речовинами", – йдеться в заяві ОЗХЗ.

 "Знищивши обладнання, Сирія тим самим виконала в строк вимоги виконавчої ради ОЗХЗ, який у найкоротші терміни просить, і не пізніше, ніж 1 листопада, провести знищення задекларованого обладнання для виробництва, змішування та наповнення носіїв хімічними речовинами", – наголошується в документі.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

 У ньому також йдеться про те, що група міжнародних інспекторів перевірила 21 з 23 об’єктів з хімічною зброєю на території Сирії.

 Решта два об’єкти було дуже небезпечно інспектувати, проте хімічне обладнання вже було звідти вивезено та доставлено на інші об’єкти, які вже перевірялися, вказується в документі.

 За матеріалами: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: